Schimbarea pinioanelor si a foilor

1_13In mod normal pinioanele si foile trebuie schimbate atunci cand se strica. Primul semn ca lantul este intr-o stare avansata de uzura este functionarea deficitara a sistemului de transmisie. Lantul se poate strica atunci cand pedalezi sau atunci cand schimbi pinioanele. Daca sistemul de transmisie e reglat corect dar inca apar probleme la pedalare verifica lantul.

Care este durata de viață a unui lanț?

Durata de viață a unui lanț poate fi între minim 1.500 și maxim 8.000 de km. Modelele mai scumpe, sunt bineînțeles mai durabile, iar cele foarte ieftine mai puțin durabile. Durata de viață depinde însă și de modul de exploatare.

Ca orice altă componentă utilizată intens, acesta se tocește după un anumit timp în funcție de felul în care a fost exploatat sau îngrijit. Primul semn este slăbirea acestuia. Nu mai stă întins în partea superioară, lovește în cadru mai des și se alungește cu aproximativ 0.5% -  1%. De asemenea, când miști de el stânga-dreapta acesta va avea un joc semnificativ dacă este uzat. Schimbarea lanțului la intervale de timp mai scurte va prelungi viața pinioanelor dar și a foilor.

Cum verific dacă un lanț este uzat?

O sculă perfectă care-ți indică precis cât de uzat este lanțul tău, poate fi achiziționată de la ParkTools și se numește Chain Wear Indicator CC-3C (vezi poza de mai jos). Există astfel de scule disponibile de la mai mulți producători.

Cum arată pinioanele uzate?

Dacă aceștia au o formă ascuțită, precum cei din poza de mai jos, este cazul să înlocuiești caseta de pinioane, respectiv foile cât mai repede.

Atenție, unele angrenaje permit demontarea foilor, prin urmare le poți înlocui doar pe cele uzate și le poți păstra pe cele care încă mai sunt bune. Angrenajele low cost au foile nituite, prin urmare va trebui să le schimbi cu totul și eventual să faci un upgrade către un angrenaj cu foi demontabile.

Dinții uzați ai pinioanelor devin în timp ascuțiți. Pentru a proteja caseta de pinioane dar și foile trebuie să cureți lanțul cel puțin o dată pe lună, după 200 de km parcurși sau după fiecare parcurgere a unui traseu dificil (ploaie, noroi etc).

Daca schimbati lantul la timp de atunci cand incepe sa se intinda veti prelungi durata de viata pentru pinioane si folii.

Speram ca v-am fost de folos cu acest articol. Schimbati constant lantul sau verificati-l pentru a mentine bicicleta in stare buna de functionare.