Restaurarea tablourilor

1_08Restaurarea operelor de artă este legată de conservarea artei. Restaurarea este un proces care încearcă să se întoarcă opera de artă la o stare anterioară pe care si-o imaginează restaurator ul ca fiind  "originalul". Cu toate acestea, în secolul al 20-lea un concept separat de conservare a fost dezvoltat, care este mai preocupat de conservarea operei de artă pentru viitor, și mai puțin de a o face să arate curat. Restaurare este controversata, deoarece implică de multe ori unele schimbări ireversibile la materialul original al operei de artă, cu scopul de a face aceasta ca aceasta sa arate bine.

Odata facuta curatirea peliculei daca exista gauri in pânza sau sfâsieri ale pânzei acestea se repara  se pun pânze de intarire dublându-se suprafata.

Se fac chituirile necesare dupa care se integreaza culoarea in toate portiunile in care aceasta a fost chituita.

Utilizarea de vopsele acuarelă  este un exemplu de  tehnică utilizată pentru a obține reversibilitatea aproape completă. Aceasta este tehnica utilizată în restaurarea  operei lui Da Vinci "Cina cea de Taină", în Milano. Una dintre cele mai populare tehnici inpainting folosite astăzi sunt lacurile  fumurii. Acest proces se face odată ce  piesa este complet curățata și lăcuita. Ultimul pas în procesul de restaurare este de a merge în locurile în care vopseaua originală poate  lipseste, sau în cazul în care sunt gauii și alte nereguli pentru a le acoperi. Restauratorul da  cu lac colorat  pe partea de sus a lacului non-colorat. Acest lucru dă iluzia că petele au fost "repictate.  Cel mai frecvent "stippling utilizarea puncte mici într-un rând pentru variație.

Odata finisata si vernisata lucrarea restaurata aceasta se poate inrama cu o rama potrivita noua sau este introdusa in cea veche dacaa ceasta exista.

Pânzele in timp pierd din intensitatea de culori, acestea se pot sfâsia, ramele se descleiaza. Pentru a le salva, si a le prelungi viata, conservarea si restaurarea sunt singurele solutii.

Sasiul (rama de lemn pe care este intinsa pânza) sa deformat sau atacata de carii trebuie restaurate si aceasta, pentru ca degradarea suportului va duce inevitabil la degradarea straturilor picturii. in plus, o panza subreda, subtiata sau sfâsiata poate fi tesuta sau dublata. si neaparat trebuie bine intinsa pe suport, altfel straturile de vopseluri se crapa si cad.

Conservare artei poate implica curățarea și stabilizarea de lucrări de artă. În mod ideal, orice proces utilizat este reversibil. Curățirea nu este un proces reversibil și poate fi, uneori, controversat din cauza temerilor că in urma curățariis-ar afecta opera, sau pe motiv că daunele sau forme de reziduuri fac parte din istoria operei respective  și nu ar trebui să fie modificate. Statuia lui Michelangelo lui David a suferit două curatiri pentru a îndepărta murdăria pe care le-a acumulat-o.