Reparatia blocului motor

despre_reparatia_blocului_motor_400

Reparatia blocului motor este cea mai importanta pentru preventia disfunctiilor generale ale motorului unei masini. Verificarea si reparatia acestuia, trebuie facute din timp, in acest fel asigurandu-se o durata de viata mai mare a motorului si deci a autovehiculului.

La blocul motor se pot depista urmatoarele defectiuni:

 • Verificarea deformarea sau corodarea suprafeţei de asamblare a blocului cu chiulasa cu o riglă de control si cu ceasul comparator sau cu placa de control;
 • Verificarea fisurilor, crăpăturilor sau sparturilor prin proba hidraulică pe stand special, la presiunea de 4 bari;
 • Deformaţiile si coroziunile accentuate se rectifică pe maşini de rectificat plan; se poate indeparta un strat de maximum 0.25 mm:
 • Fisurilor si sparturi a caror reparatie se poate realiza prin mai multe procedee cand fisurile nu depaşesc lungimea de 15-20 cm:

-  sudarea oxiacetilenică;
- sudarea electrică (la rece);- acoperirea cu răşini epoxidice;
- etanşarea cu soluţii usor fuzibile (pentru fisuri mici;
- etanşarea fisurilor mici de suprafaţă, cu soluţii metalice speciale;
- metalizarea cu zinc topit (pulverizat cu aer la 6 bari);
- spărturile se pot suda oxiacetilenic sau electric; se pot repara si prin peticire.

Dupa reparare, se face din nou proba hidraulică, pe stand, la presiunea de 4 bari.

 • Uzura găurilor filetate pentru prezoane sau şuruburi se inlătura prin refiletare la cota de reparaţie sau montarea de bucşe speciale.
 • Prezoanele rupte în bloc se extrag prin diverse metode: defiletare cu ajutorul unor dornuri conice sau zimţate, extractoare, etc.
 • Locaşurile cuzineţilor pentru lagărele paliere uzate sau deformate se remediază prin alezare la treapta de reparaţie, pe maşina de alezat orizontală. Când uzurile sunt prea mari locaşurile lagărelor se încarcă prin sudare electrică, se montează capace noi şi se alezează la cota nominală.
 • Lagărele arborelui cu came, prin uzare , vor avea o conicitate şi ovalitate faţă de fusurile arborelui. Remedierea constă în demontarea şi montarea altora corespunzătoare cotei de reparaţie.
 • Locaşurile tacheţilor care se uzează se alezează la cota de reparaţie sau se presează bucşe, iar alezarea se face la cota nominală. La cele amovibile procedeul este asemănător.
 • Remedierea cilindrilor constă în alezarea şi hoinuirea acestora. Cămăşile de cilindru se dezîncrustează în soluţii alcaline la temperatura de 80 grade C , după ce , se curăţă, în prealabil, de calamină.
 • Blocul motor cu cilindrii nedemontabili se fixează direct sau pe masa maşinii de alezat, iar cămăşile de cilindru cu ajutorul unor dispozitive. Maşina de alezat este verticală şi poate lucra cu unul sau două cuţite.
 • Blocurile motor cu cilindrii nedemontabili se pot cămăşui şi realeza la cota nominală. Cilindrii sunt alezaţi la 2-3 sau chiar şase cote de reparaţie.

Ce este blocul motor?

Blocul motor este sistemul de rezistență a motorului și are rolul de schelet pe care se susțin celelalte componente. El este fixat rigid pe cadrul mașinii.

Acesta are două părți:

 • Blocul cilindrilor, partea superioară
 • Carter, partea inferioară

Blocul motor poate fi piesă monobloc sau componentă demontabilă a motorului fiind turnat din fontă cenușie, fontă aliată sau aliaj de aluminiu. Din turnare sunt lăsate locașuri pentru diferite piese care se asamblează ulterior. De la ieșirea din turnare blocul motor este prelucrat interior și exterior conform pieselor ce i se atașează. Astfel sunt practicate locașurile ce susțin arborele cotit, după felul construcției motorului și arborele cu came în strânsă exactitate, față de locașurile prevăzute pentru același scop în carter pentru a fi coaxiale. În aceste locașuri sunt lagărele care au rolul de susținere fie pentru arborele cotit sau cu came, fie pentru susținerea bielei. De asemenea blocul cilindrilor are locașuri pentru cilindri și pentru piese de fixare rigidă pe cadrul automobilului. La unele motoare blocul motor este turnat în corp comun cu partea superioară a carterului și se numește bloc-carter.

La partea superioară a blocului se montează chiulasa, iar la partea inferioară se asamblează carterul. Blocul motor, în anumite cazuri, poate conține din turnare și lagărele. Din turnare se realizează și camerele de răcire cu apă în corpul superior al blocului motor. În cazul răcirii cu aer a motorului, blocul motor este executat din turnare cu aripioare de răcire care măresc suprafața de radiere a căldurii în mediul înconjurător. La finalizarea reparatiei, motorul va merge ca uns, luand in considerare faptul ca si celelalte parti componente sunt in parametrii optimi de functionare.