Pentru cazul In care solutiile de curatat mobila nu dau randament sau nu aveti la dispozitie astfel de solutii va oferim cateva sfaturi pentru curatarea si intretinera mobilierului. De asemenea, in cazul in care aveti nevoie de o solutie rapida si nu doriti sa mai ajungeti pana la magazin pentru a cumpara produse puteti urma tot sfaturile de mai jos.
- Zgarieturile superficiale de pe suprafata mobilei se vor indeparta sau atenua prin frecarea locului respectiv cu un dop de pluta inmuiat in ulei de in. Se freaca locul zgariat, de-a lungul fibrei de lemn, se lasa sa se usuce, apoi se lustruieste cu o bucata uscata si curata de finet sau catifea.
- Urmele lasate de obiecte fierbinti (cani cu cafea, ceai etc) pe mobila se scot cu scrum de tigara sau cu o solutie de ulei alimentar si sare extrafina de bucatarie.
- Urmele lasate de obiectele ude (pahare aburite, picaturi de apa etc) pe mobila se scot cu alcool etilic sau petrol. Se picura cateva picaturi pe pata, se freaca energic cu o carpa moale, apoi se lustruieste.
- Mobila din lemn lacuit se sterge cu o solutie preparata astfel:
- Mobila din pal melaminat este foarte usor de curatat si de intretinut. Palul melaminat este mai putin pretentios decat lemnul lacuit in ceea ce priveste umezeala si nu se pateaza la fel de usor ca cel din urma. Poate fi curatat in lipsa unei solutii din comert cu apa de tarate de grau sau bere calda asemenea lemnului lacuit dar si cu solutii potrivite pentru geamuri.
- Mobilierul din rachita sau trestie. Se aspira bine praful si se spala frecand bine cu o perie aspra inmuiata in solutie de apa si sapun. Pentru clatire se foloseste un decoct de foi de ceapa, care ii va da mobilierului o tenta roscata. Se lasa sa se usuce iar daca doriti sa-I dati si putin luciu, dupa ce s-a uscat foarte bine folositi o solutie din ulei de in si alcool alb in proportie de 1:1. Este recomandabil pentru curatarea mobilierului din rachita sau din trestie sa se foloseasca apa de ploaie.
- Mobilierul din mahon se curata cu un burete imbibat in apa acidulata cu putin otet, dupa care se sterga cu o panza moale.
- Mobila de nuc se curata cu un amestec de terebentina si ulei de vaselina (ulei de terebentina si ulei alb) in parti egale in greutate. Se unge mobila cu o tesatura flausata sau microfibra, inmuiata in acest amestec, se actioneaza prin miscari circulare insistandu-se asupra petelor. Dupa o ora se repeta operatia, iar a doua zi se lustruieste mobila cu o piele de caprioara.
- Mobila din lemn de par se curate folosind apa oxigenata diluata si se sterge cu o laveta inuiata in ulei de parafina. Ulterior dupa uscae se lustruieste cu o laveta moale, flausata sau din microfibra.