Stiai ca daca un produs se defecteaza de cel putin trei ori intr-un an de zile, vanzatorul este obligat sa il schimbe sau sa-ti dea banii inapoi pe el? In momentul in care iti cumperi orice obiect electronic sau electrocasnic, producatorul este obligat sa-ti acorde o garantie de doi ani pentru aparatul respectiv.
1 Legea privind garantia produselor. Garantia comerciala reprezinta perioada in care consumatorul beneficiaza de reparatii gratuite din partea vanzatorului/producatorului.
Drepturile privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora sunt prevazute in Legea nr. 449/2003, revizuita in 2008. Noutatea adusa de aceasta lege, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, a fost aceea ca nu mai exista o distinctie intre produsele de folosinta indelungata si cele de folosinta imediata. Astfel, daca inainte de aceasta prevedere pentru frigidere, congelatoare si lazi frigorifice, beneficiai de o garantie de 24 de luni iar pentru aparatele electrice de uz casnic, inclusiv cele audio sau video aveai o garantie de 12 luni, in momentul de fata toate produsele au garantie de 24 luni. In plus, chiar daca in certificatul emis de vanzator este prevazuta o garantie de un an, poti sa faci apel la dispozitiile Legii 449/2003 si sa soliciti vanzatorului sa repare produsul defect daca nu au trecut mai mult de doi ani de la data achizitionarii.
3 Ce trebuie sa cuprinda un certificat de garantie valabil. Pentru a fi valabil, certificatul de garantie trebuie sa precizeze elementele de identificare ale produsului, durata medie de utilizare, termenul de garantie, modalitatile de asigurare a garantiei (intretinere, reparare, inlocuire). Atentie, daca zona inscrisa cu elementele de identificare ale produsului (model, serie, numar) este stearsa sau cifrele si literele sunt neclare, risti sa nu mai beneficiezi de reparatii gratuite.
De asemenea, certificatul de garantie trebuie sa contina denumirea si adresa service-ului care se va ocupa de repararea produsului si rubrici pentru evidenta activitatilor de service prestate asu-pra produsului.
Actul trebuie sa fie semnat si stampilat de vanzator dar si de tine si trebuie sa contina si datele tale personale din cartea de identitate. Pe langa certificatul de garantie, produsul trebuie sa fie insotit de un manual de instructiuni/utilizare/instalare in limba romana, declaratii de conformitate, fise tehnice si etichete energetice.
4 Service-uri care asigura garantia. De regula, producatorul incheie contracte de colaborare cu unul sau mai multe service-uri. Este posibil ca unitatea de service ce asigura garantia aparatului achizitionat de tine sa aiba sediul intr-un alt oras. In aceste conditii, vei fi nevoit sa trimiti produsul defectat la service prin posta sau curier, suportand costurile transportului.
De regula, vei fi nevoit sa platesti si pentru returnarea coletului de la service doar daca defectiunea s-a produs din cauza neutilizarii corecte a produsului sau a unui accident. De altfel, pe fisa tehnica de constatare a defectiunii, reprezentantii service-ului vor trece orice urma de zgarietura, crapatura sau alte defecte ale aparatului ce pot reprezenta indicii ca produsul s-a stricat din vina ta. Daca cei care evalueaza aparatul ajung la concluzia ca produsul s-a defectat din cauza utilizatorului, exista doua optiuni: fie produsul este returnat si nu mai beneficiaza de garantie, fie este reparat contra cost.
Unitatile de service sunt obligate sa foloseasca numai piese de schimb noi, insotite de documente de atestare a calitatii si certificate de garantie acordate de producatorii acestora.
5 Cutia/ambalajul original. Unele certificate au specificat faptul ca garantia este asigurata numai in conditiile transportarii produsului in ambalajul original. Atentie! Aceasta conditie este in conformitate cu legislatia in vigoare din domeniul protectiei consumatorilor! Astfel, daca in actul tau de garantie scrie ca aparatul achizitionat se trimite la service numai in ambalajul original, esti nevoit sa respecti acest lucru.
Se stie ca ambalajele produselor electronice si electrocasnice au pe langa carcasa propriu-zisa si diverse elemente de protectie suplimentare confectionate dupa forma si dimensiunile produselor si componentelor lor. Aceste elemente sunt realizate din materiale care au o mare capacitate de a prelua/absorbi socurile, trepidatiile si vibratiile ce se produc in mod normal in timpul manipularii, transportului si depozitarii produselor Si trebuie pastrate alaturi de cutia originala.
Ambalajul original este util mai ales in cazul in care service-ul care iti asigura garantia are sediul in alt oras si esti nevoit sa trimiti aparatul defect prin posta sau curier.
6 Inlocuirea produselor. Daca produsul defectat nu poate fi reparat, poti cere inlocuirea sa cu unul nou. La fel se procedeaza si atunci cand durata de nefunctionare a aparatului din cauza defectiunilor aparute in termenul de garantie depaseste 10% din termenul de garantie (daca produsul s-a defectat de mai multe ori la rand si a stat minim 10 saptamani in service). In conditiile in care vanzatorul nu mai detine produse de acelasi fel este obligat sa restituie contravaloarea sa.
Daca aceste conditii nu sunt respectate, poti apela la justitie pentru a obligara vanzatorului sa inlocuiasca produsul. Ai posibilitatea sa ceri daune-interese pe motiv ca ti-a fost cauzat un prejudiciu prin neinlocuirea la timp a bunului defectat.
7 Obligatiile vanzatorului dupa expirarea perioadei de garantie. Este bine sa stii ca legea te protejeaza si atunci cand vine vorba de defectarea aparatului dupa expirarea termenului de garantie. Chiar daca termenul de garantie expira, vanzatorul este obligat sa asigure repararea sau inlocuirea gratuita a produsului in conditiile in care defectiunea s-a datorat unor „ vicii ascunse ”, aparute in timpul duratei medii de utilizare.
Aceste „vicii” trebuie confirmate prin expertize tehnice efectuate de un organism neutru. In acest caz, cheltuielile aferente vor fi suportate de vanzator, care le va recupera de la producator, potrivit clauzelor stipulate in contractul incheiat cu acesta.