Depanarea unui frigider

Daca observati ca frigiderul nu functioneaza corespunzator este bine sa intrebati un specialist in domeniu, deoarece pot fi afectate componente mult mai costisitoare in timp.

Defectiunile electrice, au la baza variatii de tensiune care pot provoca impuscari, blocari, arderi, intreruperi ale circuitului electric sau a diverselor componente, placa electronica, releu, compresor. In marea lor majoritate aceste componente se inlocuiesc, cand se efectueaza reparatia la frigider.

1_400_02Alte defectiuni  care duc la o reparatie au la baza materiale de slaba calitate folosite in constructia frigiderelor, care in timp supuse unor factori de temperatura, uzura, umiditate, presiune, cedeaza. Vaporizatorul, spre exemplu, (elementul de racire ce preia caldura din interiorul frigiderului) din cauza modului de amplasare (in peretii frigiderului de obicei), reprezinta o problema pentru repararea frigiderelor. Pierderile de freon au la baza mici pori sau fisuri create in elementul de racire din peretii frigiderului.

O alta cauza este bineinteles neglijenta sau necunostinta celui care utilizeaza frigiderul.

Liprirea de pereti sau mobila a schimbatorului de caldura extern, nepermitand ventilarea lui si cresterea spre maxim a temperaturii de refrigerare sau congelare forteaza si uzeaza prematur compresorul. Sunt dese cauzele cand, datorita acestui mod, utilizatorul constata ca frigiderul functioneaza foarte mult,in unele cazuri fara oprire.

Dezghetarea fortata cu obiecte ascutite a elementului de racire, poate duce la inteparea circuitul frigotehnic.

Transportul frigiderului in mod necorespunzator dintr-o locatie in alta, poate duce la stricarea compresorului si infundarea cu ulei a instalatiei.

Sfaturi utile:

Inainte de a apela la un tehnician frigotehnist pentru depanarea frigiderului ar fi bine sa tineti cont de urmatoarele sfaturi, in functie de simptomele constatate:

  1. Daca nu functioneaza frigiderul si nici lumina in interiorul frigiderului, verificati daca sursa de alimentare este ok.Concret introduceti altceva in acea priza unde a fost frigiderul si vedeti daca functioneaza.
  2. Daca in compartimentul legume ,la frigiderele cu dezghetare automata se acumuleaza apa ,verificati daca nu cumva este infundata scurgerea condensului din autodezghetare.
  3. La frigiderele no frost cand se observa ca in compartimentul de refrigerare nu mai exista o temperatura corespunzatoare,la fel trebuie facuta o dezghetare completa timp de minim 24 de ore cu usile deschise si la frigider si la congelator.
  4. Daca observati ca frigiderul are tendinta de a functiona incontinu, inainte de a chema un frigotehnist pentru repararea frigiderului , dati-l la treapta minima si departati-l de pereti mai ales in spate unde se gaseste schimbatorul de caldura (condensatorul) in general, sau in peretii laterali la frigiderele no frost.
  5. Pozitionarea frigiderelor nu se face langa surse de caldura sau in lumina directa a soarelui.

Daca nu reusiti sa remediati problemele aparute cu aceste indrumari,atunci cu siguranta trebuie sa chemati un frigotehnist la domiciliu, pentru  o reparatie la frigiderul dumneavoastra