Tablourile se pun pe orizontala sau pe verticala, raportat la dimensiunile peretelui, la caracteristicile si volumul mobilelor sau obiectelor decorative din incapere. O pictura nu se pune in centrul unui perete, simetric fata de piesa deasupra careia este asezata. Este de preferat ca tablourile in ulei sa fie asezate singure pe un perete mai liber. Tablourile executate in alte tehnici, cum sunt acuarelele, desenele in tus, carbune, etc., pot fi grupate, daca trateaza teme apropiate.
Tablourile nu se curata niciodata pe perete, ci se dau jos. Pentru curatarea tablourilor nu se foloseste neofalina, benzina, alcoolul, apa, terebentina. Se pot distruge!
Tablourile in ulei afumate se acopera cu o panza curata si umeda, se lasa 3-4 ore (este preferabil ca acea panza sa se inmoaie in apa de ploaie sau de izvor).Dupa uscare, tabloul se sterge usor si uniform, cu o bucata de panza, inmuiata in ulei de in.
• Picturile in ulei, netede (nu in relief), se pot curata cu un cartof crud sau cu o ceapa, taiata in jumatate.
• Culorile tablourilor se vor improspata daca treceti, usor, de cateva ori, peste suprafata lor, cu jumatate de mar sau de cartof crud. Cand marul (cartoful) se murdareste, se taie portiunea murdara, sub forma de felie si se continua operatia. La sfarsit, se sterge toata suprafata cu o panza moale si curata.
• Tablourile cu sticla in fata se spala pe toata suprafata cu apa si otet.
• Acuarelele si desenele in tus se curata cu miez de paine, apoi se sterg cu o panza foarte curata.
• Ramele din lemn, se curata cu apa de tarate. Dupa uscare se ceruiesc si se lustruiesc.
• Ramele argintate sau aurite se sterg cu apa acidulata (2 lingurite otet la 1 litru apa).
• Pentru ca mustele sa nu se mai aseze pe rame, se fierb patru cepe mari in 0,5 L apa, pana cand lichidul scade la jumatate si cu aceasta solutie se ung ramele.
• Ramele de bronz se curata cu terebentina. Pentru luciu, se ung cu o pensula inmuiata in zer sau spuma de albus.
• Ramele din lemn lustruite, se curata cu o solutie de otet si untdelemn (100 ml otet si 50 ml untdelemn).
Daca verniul s-a curatat se poate aplica un nou strat subtire. Tablourile deteriorate grav cer o restaurare facuta la un specialist implicand manopera de mare acuratete. Acuarelele, gravurile si desenele in penita se curata prin frecare cu miez de paine sau cu o laveta de molton moale.