Cum se pot repara inelele

1_06Bijuteriile au adesea valoare sentimentala. Uneori ne este greu sa ne despartim de bijuteriile vechi si uzate, chiar daca acestea arata rau sau nu mai pot fi purtate.  De aceea atunci cand ni se strica o bijuterie cea mai buna solutie nu este de foarte multe ori inlocuirea acesteia. Daca luam ca exemple inelele de argint, acestea par a fi bijuteriile cu cea mai mare valoare senimentala,deoarece in majoritatea cazurilor sunt inele de logodna.Putem apela la firme specializate in reparatii de bijuterii sau putem repara singuri acasa urmand pasii de mai jos.

1. Este nevoie de un suport pentru inel. Acestea au forma in general conica si sunt gradate dar pot fi si improvizate din orice este la indemana. De asemenea, este nevoie de un ciocan special pentru bijuterii. Odata ce aceste doua unelte au fost achizitionate, procesul de marire, micsorare sau lipire a unui inel rupt poate incepe.

2. Inelul de argint se pune pe suport. Daca acesta este rupt, el trebuie lipit, daca trebuie marit sau micsorat, operatiunea este ceva mai complicata. In cazul maririi trebuie adaugat material (argint in cazul inelelor de argint), iar in cazul micsorarii se taie o bucata de metal si inelul se relipeste.

3. Pentru a lipi argintul este nevoie de o solutie speciala ce se gaseste in magazine. Pentru marirea acestuia se va lucra cu sarma de argint pentru bijuterii. Mai intai se stabileste dimensiunea dorita, iar inelul se pozitioneaza corespunzator pe suport. Se taie o bucata de sarma de argint iar ambele capete se pilesc inainte de a fi adaugata intre capetele inelului, conectandu-le. Se adauga solutia pentru lipire cu atentie astfel incat cele doua articulatii sa se sudeze corespunzator.

4. Pentru micsorarea unui inel se foloseste din nou suportul pentru a determina cat metal trebuie taiat. Dupa taiere, capetele se pilesc si se adauga solutie de lipire.

5. Pentru a finaliza procesul se foloseste o lampa de gaz. Aceasta se porneste cu o bricheta dupa care se indreapta cu atentie catre imbinarile ce trebuie sudate. Se muta flacara incet dintr-o parte in alta pana cand sarma si materialul de lipit devin lucioase umpland spatiul dintre capetele inelului. Odata procesul incheiat, inelul se apuca cu o penseta si se cufunda in apa rece.

6. Dupa racire se pileste excesul si se poliseaza, iar inelul de argint va fi ca nou, gata sa fie purtat. Astfel, indiferent ca este vorba de bijuterii ieftine insa cu valoare sentimentala puternica sau bijuterii ce au costat o avere, acestea pot fi repurtate cu placere pentru inca multi ani.

Reparatiile de acest gen trebuie facute cu atentie. De aceea va recomandam ca in cazul in care bijuteria nu este cu valoare sentientala sau nu este foarte scumpa, sa o lasati in cutia de bijuterii si  sa o inlocuiti cu alta noua. De asemenea va recomandam ca pentru operatiuni complicate sa apelati a servicii specializate.