Cum se centreaza roata de la bicicleta

1_14Multora ne sunt familiare expresiile “am opt la roata” sau am o roata descentrata. In acest articol vrem sa raspundem celor care vor sa se poata descurca atunci cand vine vorba de reglarea problemelor mecanice ale bicicletei fara sa apeleze la un service.

Rotile de bicicleta au evoluat mult din 1800 cand aveam spite de lemn si nu existau cauciucuri. In ziua de astazi avem jante din carbon si seturi de roti care cantaresc putin peste un kilogram. Aerodinamice si usoare ele permit o pedalare eficienta si datorita tehnologiei care a evoluat rezistenta lor in timp este foarte mare. Ce este cel mai important, in cazul rotilor standard este foarte usor sa le repari in cazul unor mici defectiuni. Despre aceste reparatii o sa discutam in acest articol.

Daca o sa intelegem bazele ajustarii unei roti vom imbunatati tinuta de drum a bicicletei si deplasarea va fi mai lina si mai eficienta.

Nu incercati sa reparati rotile scumpe.

Exista la ora actuala o varietate larga de roti pe piata iar unele dintre ele sunt mai greu de ajustat. In acest articol o sa discutam despre bazele ajustarii unei roti. Daca sunteti posesorul unui set de roti “high-tech”, una cu putine spite sau cu nipluri ascunse va recomand sa mergeti la un service specializat. Aceste roti sunt construite cu o tehnica speciala si uneori sunt necesare instrumente speciale si o tehnica mai avansata. Este foarte posibil sa stricati un set de roti foarte scumpe daca nu cunoasteti perfect modul in care au fost construite.

Scule pentru centrat.O cheie de centrat este singurul lucru de care aveti nevoie. Aceasta poate avea diferite forme (pentru o utilizare cat mai ergonomica) dar la baza are acelasi principiu, cu ajutorul ei se strang sau sunt slabite spitele pentru a alinia roata.

ATENTIE: Niplurile si cheile de centrat pot avea dimensiuni diferite asa ca trebuie sa verificati ca achizitionati cheia potrivita.

Pentru a repara roata atelierele specializate utilizeaza un dispozitiv special (asa cum se poate vedea in poza alaturata). Acesta fixeaza roata si permite o vizualizare buna a imperfectiunilor.

Un astfel de dispozitiv este destul de costisitor asa ca foarte multi mecanici amatori nu cumpara asa ceva si prefera sa centreze roata direct pe furca de la bicicleta. Acestia suspenda doar bicicleta astfel incat roata sa stea la nivelul pieptului si o aseaza in asa fel incat partea in care se lucreaza sa fie bine luminata.