Cleme de ridicat si manevrat

Cleme de ridicat si manevratIn acest articol va explicam cum va puteti ajuta de cleme de ridicat si manevrat pentru a face produse din lemn perfecte.

Deoarece prinderea pare a fi o necesitate evidenta, multi oameni priceputi reusesc sa creeze dulapuri strambe, rame in afara planului, panouri rasucite si articulatii slabe. Puteti evita aceste dezamagiri daca utilizati tehnici adecvate de strangere cu cleme. Iata 10 trucuri pentru utilizarea clemelor si evitarea unor situatii neplacute.

Cumparati cleme de ridicat si manevrat din magazine

  1. Aplicati clemele inainte de a lipi

Iata un scenariu pe care l-ati experimentat: Sunteti dornici sa va asamblati proiectul, asa ca, de indata ce ati taiat piesele, aplicati lipici si incepeti sa strangeti. Apoi descoperiti (prea tarziu) ca gaurile de dibluri sunt prea superficiale si articulatiile nu se vor inchide strans. Puteti evita acest dezastru cu un ansamblu uscat.

Ansamblul uscat ofera mai multe beneficii. In primul rand, verifica daca piesele se potrivesc impreuna asa cum se intentioneaza. In al doilea rand, va permite sa organizati clemele si piesele pentru lipirea rapida. In al treilea rand, va ofera posibilitatea de a reduce un ansamblu complicat la o serie de subansamble mai usor de gestionat. In cele din urma, va ajuta sa stabiliti daca veti avea nevoie de un asistent pentru a finaliza proiectul. Nu treceti peste acest pas, aceasta va va economisi timp si frustrare pe termen lung.

  1. Distribuiti suficienta presiune

Pentru o rezistenta maxima la imbinare, clemele trebuie sa deseneze suprafeta de imbinare. Cel mai bun mod de a realiza acest lucru este sa incepeti cu suprafete plane. Ia-ti timp pentru a face rosturi bune. Acest lucru pare evident, dar este adesea trecut cu vederea. Nu presupuneti ca clemele dvs. pot remedia orice neregula.

Alegeti cleme care aplica o presiune suficienta pentru a inchide articulatia si a stoarce adezivul excedentar. Cu cat articulatia este mai buna, cu atat este necesara o presiune mai mica. Daca lipiti doua sau trei piese simultan, dublati sau tripleti cantitatea de presiune necesara. Suruburile functioneaza cel mai bine pentru imbinarile adezive. Clamele de strangere cu o singura mana sunt utile pentru multe operatii, dar ofera o presiune mai mica decat omologul lor cu surub.

Presiunea ar trebui distribuita cat mai uniform posibil pe toata imbinarea. O clema va furniza forta maxima intr-o linie intre placile de prindere. Presiunea exercitata de clema se diminueaza pe fiecare parte a acestei linii. Puteti distribui presiunea utilizand mai multe cleme apropiate sau prin utilizarea unor placi suplimentare plasate intre piesele de prelucrat si cleme.

Placutele de fixare a tevilor si a barnelor se rasucesc uneori si se flecteaza sub presiune, arcuind panoul. O metoda de fixare a panourilor plate este ridicarea panoului astfel incat surubul clemei sa fie in linie cu panoul si cu centrul placutei de prindere opus. In acest fel, placile de prindere a clemei nu dau nici o forta laterala.

Impiedicati arcuirea panoului prin utilizarea distantierelor pentru alinierea panoului cu surubul de fixare.

Aripile de prindere  se pun pe ambele fete ale panoului, pentru a le mentine netede in timpul strangerii. Aplicati banda de fixare pe marginile placutelor pentru a preveni lipirea acestora de panou. O a treia metoda de a contracara aceasta forta este de a pune cleme pe ambele parti ale panoului si pe  placile care urmeaza sa fie lipite direct pe barele clemelor. Contactul cu barele, precum si fortele opuse ale clemelor de sus si de jos ajuta la mentinerea panourilor plate. Asezati hartia de ceara intre bare si piesele de prelucrat pentru a preveni patarea.