Obiectele electronice pe care le cumparati si care se strica in timpul perioadei de garantie pot inlocuite sau puteti cere banii inapoi, nu sunteti oblogati sa acceptati ca firma sa vi le repare.
"Legea 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate nu stabileste un numar minim de interventii asupra produsului inainte de a se putea face inlocuirea, insa neaducerea produsului la conformitate dupa mai multe interventii si persistenta aceluiasi defect pot fi interpretate ca o imposibilitate de reparare. in aceste cazuri, aveti doua posibilitati, sa solicitati inlocuirea produsului sau restituirea contravalorii lui, pentru ca nu vi s-a permis practic utilizarea lui", explica Mihai Titichi, avocat si consultant la Centrul European al Consumatorilor din Romania.pecialistii in protectia consumatorului sustin ca in aceste cazuri exista doua legi care le ocrotesc drepturile. Prima face referire la faptul ca un operator economic trebuie sa vanda produse care functioneaza conform descrierii, iar a doua se refera la cum se remediaza un defect.
"In conformitate cu O.G. 21/1992 privind protectia consumatorilor, operatorii economici sunt obligati sa puna pe piata numai produse sau servicii care corespund caracteristicilor prescrise sau declarate, iar consumatorii au dreptul de a pretinde vanzatorilor remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute. De asemenea, conform Legii 449/2003, vanzatorul este raspunzator fata de consumator pentru orice lipsa a conformitatii, existenta la momentul cand au fost livrate produsele. in cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului sa i se aduca produsul la conformitate, fara plata, prin reparare sau inlocuire", explica Sorin Mierlea, presedinte la Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR).
In cazul in care va confruntati cu astfel de probleme, specialistii va recomanda ca mai intai sa faceti o reclamatie la directorul magazinului de unde ati cumparat electronicele, apoi la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor sau la ANPCPPSR.
Legislatia va apara si daca achi zitionati produse din afara tarii. in aceste cazuri puteti apela la Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC), existand numeroase personae care au reusit sa isi recupereze banii pe produse achizitionate din afara pe care le-au platit si care s-au stricat in perioada de garantie.