Alegerea unui ceas

1_05Asigurați-vă că ceasul poate spune corect timpul. Cu alte cuvinte, optati pentru  unul care are cuarț, unul elvețian, japonez sau cu miscare analogica. Primele trei utilizeaza o baterie în timp ce acesta din urmă folosește un arc. Unele modele analogice noi au mișcări cinetice sau automate și inmagazineaza enrgie , atunci când ceasul este purtat. Mișcarea încheieturii mâinii alimenteaza ceasul. Fiți atenți, totuși la faptul că aceste ceasuri ar trebui să fie purtate de zi cu zi pentru a va asigura că "bateria" este încărcată.

Dacă doreşti să cronometrezi durata unor acţiuni, ideal este un cronograf, prevăzut cu un mecanism ce măsoară intervale scurte de timp. Dacă faci sport, este mai potrivit un ceas cu o bună etanşeitate. Dacă de obicei uiţi să întorci ceasul, atunci iti este potrivit un ceas cu quartz care nu trebuie întors niciodată. La fel e şi cu ceasurile mecanice automatice, care se întorc singure ca urmare a mişcării mâinii posesorului.

Dacă acest criteriu e important pentru tine, te poţi gândi la un cronometru, un ceas de mare precizie care corespunde întru totul criteriilor de precizie recunoscute oficial. În sfârşit, tehnologia cu cristale de quartz ne oferă cele mai precise instrumente de măsurare a timpului! Un ceas mecanic modern cu bătaie rapidă, care ticăie de 28 800 de ori pe oră, funcţionează la o frecvenţă de 4 vibraţii pe secundă. Să-l comparăm cu un ceas obişnuit cu quartz care funcţionează la o frecvenţă de 10 000–100 000 de vibraţii pe secundă!

Deoarece e acţionat de un arc puternic, un ceas mecanic se opreşte mai greu din cauza particulelor de praf sau de murdărie decât unul cu cu quartz. Totuşi, pentru o mai bună funcţionare, ceasurile mecanice trebuie duse mai des la ceasornicar pentru a fi curăţate decât cele cu quartz. Neavând părţi mobile, ceasurile cu quartz şi afişaj digital nu necesită întreţinere;deci nu trebuie decât să-i schimbi bateria.

Un ceas cu afişaj digital indică timpul folosind cifre, sau digiţi; un ceas cu afişaj analog e prevăzut cu indicatoare care se rotesc deasupra unui cadran cu numere. Pe un afişaj digital pot apărea şi alte informaţii, precum data, alarma, alte fuse orare şi un cronograf. Afişajul analog indică ora într-un mod uşor şi rapid de înţeles: nu trebuie decât să aruncăm o privire asupra poziţiei indicatoarelor.

Luati un ceas care este durabil. Nu vă pot spune exact care sunt durabile, dar puteți verifica ratingurile  producătorului. Rolex, Heuers Tag, Rado, și alte branduri bine cunoscute sunt foarte bine făcute. Verificați producătorul pentru a vă asigura că are o reputație buna.